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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
26/01/2022 |
Actualizado : |
26/01/2022 |
Tipo de producción científica : |
Documentos |
Autor : |
TRUJILLO, C.; BOFFANO, L.; CAZZOLA, V.; MARTÍNEZ, N.; RIELLA, V.; HORMAZA, I.; SPERONI, G. |
Afiliación : |
C. TRUJILLO, Lab. Botánica, Depto. Biología Vegetal, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.; L. BOFFANO, Lab. Botánica, Depto. Biología Vegetal, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.; V. CAZZOLA, Lab. Botánica, Depto. Biología Vegetal, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.; N. MARTÍNEZ, Lab. Botánica, Depto. Biología Vegetal, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.; V. RIELLA, Lab. Botánica, Depto. Biología Vegetal, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay.; I. HORMAZA, Instituto de Hortofruticultura Subtropical y Mediterránea La Mayora (IHSM La Mayora-UMA-CSIC), Algarrobo-Costa, España; G. SPERONI, Lab. Botánica, Depto. Biología Vegetal, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay. |
Título : |
Nuestra cereza: explorando la biología reproductiva de Eugenia involucrata. |
Fecha de publicación : |
2021 |
Fuente / Imprenta : |
In: INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria); Programa Nacional Producción Frutícola. Encuentro Nacional sobre Frutos Nativos, 10°. Encuentro virtual 13 y 14 de mayo de 2021. Canelones (Uruguay): INIA. |
Páginas : |
p.19-23. |
Serie : |
(Serie Actividades de Difusión; 797) |
ISSN : |
1688-9258 |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
Hay un creciente interés en la región por los frutales nativos y sus posibles usos. Trabajos realizados en Brasil y Uruguay destacan las buenas cualidades de los frutos de Eugenia involucrata para su consumo en fresco e industrialización. |
Palabras claves : |
Cereza de monte; Frutal nativo; Modos reproductivos. |
Thesagro : |
FENOLOGIA; FRUTOS NATIVOS. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/16245/1/SAD-797-Frutos-Nativos-2021-06.pdf
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Marc : |
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Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
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Biblioteca
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Identificación
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Origen
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Clasificación
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Cutter
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Registro
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Volumen
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Estado
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| Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Treinta y Tres. Por información adicional contacte bibliott@inia.org.uy. |
Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres. |
Fecha actual : |
26/11/2019 |
Actualizado : |
29/11/2019 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
-- - -- |
Autor : |
CARRACELAS, G.; HORNBUCKLE, J.; VERGER, M.; HUERTAS, R.; RICCETTO, S.; CAMPOS, F.; ROEL, A. |
Afiliación : |
JULIO GONZALO CARRACELAS GARRIDO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; J. HORNBUCKLE, Deakin University. Faculty of Science Engineering & Built Environment. New South Wales, Australia.; M. VERGER, LATU (Laboratorio Tecnológico del Uruguay); R. HUERTAS, LATU (Laboratorio Tecnológico del Uruguay); SARA MAGDALENA RICCETTO AGUIRREZABALA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FEDERICO CAMPOS BELTRAMI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALVARO ROEL DELLAZOPPA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Irrigation management and variety effects on rice grain arsenic levels in Uruguay. |
Fecha de publicación : |
2019 |
Fuente / Imprenta : |
Journal of Agriculture and Food Research, 2019. https://doi.org/10.1016/j.jafr.2019.100008 |
DOI : |
10.1016/j.jafr.2019.100008. |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received Date: 28 September 2019 // Revised Date: 8 November 2019 // Accepted Date: 9 November 2019. |
Contenido : |
Rice is the most important staple component of the human diet worldwide. The higher amounts of arsenic accumulation in its grain in relation to other crops, determines a potential toxicity risk to humans. This research project aimed to determine the inorganic arsenic
accumulation in rice grain (iAs) in two contrasting soil sites, Paso Farias-Artigas (PF) and Paso de la Laguna-Treinta y Tres (PdL), with two different mitigation practices, in Uruguay. These being firstly irrigation management techniques and secondly the use of different
varieties. Five experiments were conducted with a split plot design with four blocks over three rice growing seasons from 2014 until 2017. The experimental sites included two irrigation treatments: continuous flooded (C) and alternate wetting and drying (AWD). The
split plots included different varieties: Indicas and Japonicas. Average iAs accumulated in rice grain were 0.07 mg kg-1, well below international limits, even under the C irrigation technique. It was found that iAs accumulation in rice grain can be further reduced by the
implementation of AWD in certain soil types. Japonica varieties had a lower accumulation of iAs in rice grain, in comparison with Indicas at both sites. |
Palabras claves : |
ARSENIC; AWD; FOOD SAFETY; IRRIGATION; IRRIGATION METHODS; RICE (ORYZA SATIVA L.). |
Thesagro : |
ARROZ. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
Marc : |
LEADER 02204naa a2200301 a 4500 001 1060472 005 2019-11-29 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.jafr.2019.100008.$2DOI 100 1 $aCARRACELAS, G. 245 $aIrrigation management and variety effects on rice grain arsenic levels in Uruguay.$h[electronic resource] 260 $c2019 500 $aArticle history: Received Date: 28 September 2019 // Revised Date: 8 November 2019 // Accepted Date: 9 November 2019. 520 $aRice is the most important staple component of the human diet worldwide. The higher amounts of arsenic accumulation in its grain in relation to other crops, determines a potential toxicity risk to humans. This research project aimed to determine the inorganic arsenic accumulation in rice grain (iAs) in two contrasting soil sites, Paso Farias-Artigas (PF) and Paso de la Laguna-Treinta y Tres (PdL), with two different mitigation practices, in Uruguay. These being firstly irrigation management techniques and secondly the use of different varieties. Five experiments were conducted with a split plot design with four blocks over three rice growing seasons from 2014 until 2017. The experimental sites included two irrigation treatments: continuous flooded (C) and alternate wetting and drying (AWD). The split plots included different varieties: Indicas and Japonicas. Average iAs accumulated in rice grain were 0.07 mg kg-1, well below international limits, even under the C irrigation technique. It was found that iAs accumulation in rice grain can be further reduced by the implementation of AWD in certain soil types. Japonica varieties had a lower accumulation of iAs in rice grain, in comparison with Indicas at both sites. 650 $aARROZ 653 $aARSENIC 653 $aAWD 653 $aFOOD SAFETY 653 $aIRRIGATION 653 $aIRRIGATION METHODS 653 $aRICE (ORYZA SATIVA L.) 700 1 $aHORNBUCKLE, J. 700 1 $aVERGER, M. 700 1 $aHUERTAS, R. 700 1 $aRICCETTO, S. 700 1 $aCAMPOS, F. 700 1 $aROEL, A. 773 $tJournal of Agriculture and Food Research, 2019. https://doi.org/10.1016/j.jafr.2019.100008
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Registro original : |
INIA Treinta y Tres (TT) |
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